Jongeren en kunst samen brengen

De Stichting Max Liebermann Noordwijk is eind 2016 opgericht. Max Liebermann is een beroemde Duitse schilder die tussen 1905 en 1913 jaarlijks een paar maanden in Noordwijk verbleef. Hij maakte hier meer dan honderd schilderijen. De stichting heeft 24 panelen met reproducties van Liebermanns werk geplaatst op locaties waar de schilderijen gemaakt zijn. De wandel- en fietsroute die hieraan gekoppeld is, trekt vooral 50+’ers. De stichting wil ook jongeren interesseren voor dit project en riep hiervoor de hulp van Noordwijkse cultuurcoaches in.

"Samen met de cultuurcoaches willen we ook jongeren kennis laten maken met de Liebermann route in Noordwijk."
Aandacht voor jongeren

“Aan belangstelling en media-aandacht is zeker geen gebrek: er komen veel Nederlanders en Duitsers op onze Max Liebermann fiets-en wandelroute af. De Nederlandse en Duitse media zijn ons eveneens welgezind en publiceren positieve verhalen over de route. In Noordwijk heeft in middels bijna iedereen wel eens van Max Liebermann gehoord, dus onze naamsbekendheid is ook geen probleem. Maar het zijn vooral kunst-en cultuurliefhebbers van boven de vijftig die onze beeld- en informatiepanelen en route kennen. En we willen die juist ook bij jongeren onder de aandacht brengen.”

Doelgroep verbreden

“We kwamen in contact met de twee cultuurcoaches die voor de Sportbedrijf Noordwijk werken. Zij hebben goede ideeën om onze doelgroep te verbreden. Als bestuur zijn we een stel 70+’ers die het heel leuk vinden met het Max Liebermann-project bezig te zijn maar kunnen goede ideeën om jongeren te bereiken goed gebruiken. We hebben een breed netwerk, maar de twee coaches hebben weer andere contacten met instellingen binnen de gemeente.”

Meerwaarde

“Ook zijn de coaches beter dan wij getraind in het samen brengen van doelgroepen met andere culturele achtergronden. Ze koppelen gemeentelijke initiatieven aan dat van ons en dat kan voor alle partijen een meerwaarde opleveren. Ons doel is meer mensen te laten kennismaken met de kunstenaar Liebermann én met Noordwijk zelf. Zo zie je bijvoorbeeld dankzij de panelen hoe Noordwijk er vroeger uitzag en hoe het nu is. Dat waren prima handvatten voor de cultuurcoaches en daar zijn ze mee aan de slag gegaan. Zo is er bijvoorbeeld het plan om een wandeling langs de Liebermann-panelen uit te zetten voor mensen die deelnemen aan het 'Taalhuis' van de bibliotheek. Heel goed om te zien hoe op deze manier andere doelgroepen bij ons project betrokken kunnen worden.”