Ik zie alles weer positief in

Als je ouder wordt, kun je steeds meer te maken krijgen met lichamelijke ongemakken. Marie-Louise (85) uit Noordwijk kreeg daarbij ook last van somberheid. Ze zat niet lekker in haar vel en was bang depressief te worden. Ook het wegvallen van sociale contacten stemde haar somber. Omdat ze minder mobiel is, vond ze het lastig eropuit te gaan en zelf iets te ondernemen. Met hulp van Welzijn op recept staat ze weer positiever en vrolijker in het leven.

"Ik zat niet lekker in mijn vel en had ik last van somberheid. Met hulp sta ik nu weer positiever in het leven en ben ik vrolijker."
Praten

“Door mijn huisarts ben ik doorverwezen naar het project Welzijn op recept. Hij raadde mij aan om een keertje met welzijnsconsulent Nikki te gaan praten om te kijken of zij mij kon helpen. Ik heb Nikki veel over het verleden verteld, maar ook over hoe het nu gaat. Ik gaf aan dat ik graag weer wat vrolijker de dag door wilde komen en minder somber wilde zijn.”

Sombere bui doorbreken

“Vanwege mijn verminderde mobiliteit bedacht Nikki activiteiten die ik thuis kan doen. Zo kreeg ik de tip om elke dag drie positieve ervaringen of gedachten op te schrijven. Dat was in het begin best wel even wennen, maar ik merkte snel dat dit erg leuk was om te doen. Dan blijkt er dus ineens wel iets moois of positiefs te zijn als je oplet, al is het maar een mooie lucht buiten. Zo kon ik mijn sombere bui doorbreken. Ook stimuleerde Nikki me mijn vroegere hobby tekenen weer op te pakken. Het is fijn om met iets te starten wat je ook af kan maken en kan genieten van het eindresultaat. Zo had ik weer het gevoel met iets bezig te zijn.”

Zijweggetje

“De ondersteuning van Welzijn op recept is bemoedigend. Het heeft verschillende luikjes geopend waar ik eerder niet aan gedacht had. Het gaat erom dat je de dingen die je somber maken los kunt laten. Door met andere, positieve, dingen bezig te zijn ben je afgeleid. Je bent anders snel geneigd om vast te lopen in een doodlopende straat, maar dan blijkt er toch een zijweggetje te zijn. Ook al lijken dit maar kleine, simpele dingetjes, ze kunnen wel net het verschil maken of je de hele dag somber bent of niet.”

Opluchting

“Het erkennen van het feit dat je het niet alleen kan en hoeft te doen, maar dat je om hulp mag vragen, is al een hele stap en opluchting. Ik kon rustig mijn hele verhaal doen zonder tijdsdruk en dat luchtte ook al heel erg op. De warmte van het contact neemt daarbij ook eenzaamheid weg.”