Steeds behendiger met geldzaken

Niet iedereen is even behendig met financiële zaken. Internetbankieren, inloggen met je DigiD, contact leggen met (uitkerings)instanties: je moet nét even weten hoe het allemaal werkt. Als je dan ook nog uit een ver land komt, is het extra lastig. Instantie De Duijf zet zich in voor mensen die hulp nodig hebben bij hun geldzaken. Zoals politiek vluchteling Tashi Wangmo (54) uit Tibet. Ze woont sinds 2013 in de Bollenstreek.

“Elke week leer ik weer iets bij, zodat ik steeds behendiger wordt met mijn eigen administratie en geldzaken. Dat geeft rust."
Elke week iets leren

“Als schoonmaakster heb ik naast loon ook nog een aanvullende uitkering. Het is best veel papierwerk waar ik welke maand mee bezig ben. Het is soms best ingewikkeld. Omdat ik de Nederlandse taal nog niet helemaal goed beheers, ben ik via de Sociale Dienst in contact gekomen met maatschappelijk werk De Duijf. Willemijn helpt mij elke week met het doornemen van alle post.Ook oefenen we met inloggen op websites van allerlei instanties, het gebruiken van DigiD, met internetbankieren en met het opstellen van e-mails. Elke week leer ik iets bij. Beetje bij beetje word ik steeds behendiger en zelfstandiger met geldzaken.”

Contacten leggen

“Ik kijk elke week uit naar vrijdag, dan komt Willemijn weer langs. Ze helpt me ook met het zoeken van een andere baan en met het leggen van contacten. Ik ben blij met het schoonmaakwerk, maar ik zie daar haast geen mensen en ik wil beter Nederlands leren spreken. Ik zou heel graag in de keuken van een restaurant willen werken, koken, bakken en lekkere gerechten maken is een van mijn grote hobby’s. Maar ik wil ook wel groente snijden hoor! Het mooiste zou zijn een restaurant waar Nederlanders en Tibetanen werken. Zo heb ik wat meer contacten met landgenoten en kan ik tegelijkertijd werken aan mijn Nederlands.”

Leven in vrijheid

“Zonder hulp van Willemijn had ik echt niet gered. Veel was nieuw voor mij. Ik was boerin in Tibet en aanhanger van de Dalai Lama.Dat heeft me in de problemen gebracht en ik heb zelfs 3 maanden in de gevangenis gezeten omdat ik een foto van mijn spiritueel leider bij me had. Ik ben gevlucht zodat ik vrijheid kan leven. Ik ben heel blij dat in Nederland mag wonen, maar ik moet wel leren hoe bepaalde dingen geregeld moeten worden en welke instanties er allemaal zijn. En dat doe ik met veel plezier.”