Bij mijn maatje kan ik mijn verhaal kwijt

Een paar jaar verzorgde Riet Alkemade (83) liefdevol haar zieke man Arie. Maar als drukbezette mantelzorger miste ze de gesprekken met anderen. Fleur de Dag regelde voor haar een ‘Fleurmaatje’ waar ze haar verhaal bij kwijt kan én leuke dingen mee kan doen. Ook nu haar man overleden is, maakt ze nog gebruik van het vertrouwde gezelschap van de Noordwijkse organisatie.

"Na het overlijden van mijn man voelde ik me eenzaam. Gelukkig vond ik een vertrouwd maatje waar ik leuke dingen mee kan doen."
Match met maatje

“Mijn man Arie en ik konden altijd heel goed met elkaar praten, maar toen hij ziek werd, ging dat niet meer zo goed. Ik heb hem altijd met liefde verzorgd, maar ik miste onze fijne gesprekken. Ik kon mijn verhaal niet meer kwijt en kropte alles op. Toen ik las over Fleur de Dag heb ik me daarvoor aangemeld. Ik werd in contact gebracht met Jacqueline, zij is nu al meer dan een jaar mijn ‘Fleurmeisje’, zoals ik haar noem. Met Jacqueline kan ik prima praten. Het voelt vertrouwd en het vertrouwen is gewaarborgd. Dat vind ik belangrijk, je deelt toch persoonlijke dingen met elkaar.”

Ondersteuning

“Nadat Arie was overleden, ging het niet zo goed met mij. Niet zo verwonderlijk als je 58 jaar samen bent geweest. Ik was zelf ook een tijdje ziek en raakte een beetje geïsoleerd. Mijn kinderen wonen ver weg of zijn onderweg voor hun werk. Als je zelf ook nog niet mobiel bent, kan dat best eenzaam zijn. Ik kon niet eens onderbroeken voor mezelf kopen en er waren dagen dat ik niemand sprak. Ik ben daarom heel blij met de ondersteuning van Fleur de Dag. Mijn Fleurmeisje komt een ochtend of middag per week twee uur langs, ik kijk daar altijd naar uit.”

Onverdeelde aandacht

“Naast goede gesprekken doen we ook gezellige dingen samen. Ik geef zelf aan wat we gaan doen. Een wandeling maken, kleren kopen, ergens koffie drinken, naar het strand, bos, museum of markt. Maar we blijven ook wel eens thuis. Het is fijn om onverdeelde aandacht van iemand te krijgen. Iemand die er écht voor jou is en met wie je op gelijkwaardig niveau een gesprek kunt voeren, dat is aangenaam gezelschap. Ik geniet van elk moment samen met mijn Fleurmaatje en kan het anderen zeker aanraden.”