Blind hardlopen: met je buddy op pad

Ze werd al geboren met een gehoorprobleem. Op haar 23e ging ook nog haar zicht achteruit. Toen werd duidelijk dat José de Jong (57) uit Noordwijkerhout het erfelijke syndroom van Usher heeft. De neiging om veilig thuis te blijven werd daardoor alleen maar groter. Totdat ze in contact kwam met Running Blind. Deze hardloopclub geeft José het gevoel er helemaal bij te horen en zorgt voor nieuwe inspiratie.

“Dankzij Running Blind kan ik ondanks mijn beperkte gezichtsvermogen weer hardlopen".
Kijken door een koker

“Ik heb vroeger gehandbald. Maar nadat mijn gezichtsvermogen rond mijn 23e achteruit ging, was dat niet meer in aan de orde. Ik werd lid van de sportschool en probeerde lessen pilates te volgen, maar ook dat ging niet. Door de retinitis pigmentosa lijkt het net alsof ik door een koker kijk. En wat ik zie, wordt steeds minder scherp, waardoor ik nu nog maar 25% zicht heb aan mijn ene oog en 40% aan mijn andere oog. Een vriendin die ook lijdt aan het syndroom van Usher heeft me in 2014 overgehaald mee te gaan naar de kick-off van Running Blind in Leiden. Zo kon ik ervaren hoe het was om met een buddy te lopen. Het beviel me zo goed, dat ik bij de club ben gebleven.”

Verbonden met een lint

“Bij Running Blind loop je samen met een ervaren hardloper die wel goed kan zien, een buddy. Op donderdag trainen we met buddy’s en trainers, samen een groep van ongeveer 25 mensen, bij de club in Leiden. Verder word ik 1 of 2 keer in de week thuis opgehaald door mijn buddy om lekker te gaan hardlopen in mijn eigen omgeving. Ik ben met een lint verbonden met mijn buddy die hetzelfde tempo loopt als ik. Ik ben niet zo snel hoor, maar ook voor snelle lopers zijn er buddy’s beschikbaar. Je kunt dus op alle niveaus en in je eigen tempo trainen. Een buddy past zich aan het looptempo van de loper aan. Het klinkt misschien gek, maar dat lintje geeft mij juist vrijheid. Ik kan nu weer hardlopen!”  

Gezellige club

“Het mooie is dat ik bij de hardloopclub in contact ben gekomen met allerlei leuke mensen, we hebben samen veel lol en doen ook andere dingen met elkaar. Ook de buddy’s zijn super. Ze zijn heel behulpzaam en betrokken, zonder dat ze je zielig vinden. Het is echt een heel gezellige club. Ik hoor nu ergens bij en dat geeft een me fijn gevoel. Het hardlopen en de club motiveert me enorm, ook om mijn ervaringen op te schrijven. Die verhalen kun je dan weer teruglezen in het clubblad van de Leidse hardloopclub LRRC.”

Meer dan hardlopen

“We doen regelmatig mee aan loopwedstrijdjes. Het is elke keer weer kicken als ik over de finish kom. Daarnaast worden er ook wel eens andere activiteiten georganiseerd. Zo hebben we een keer een tandemfietstocht gedaan, een keer geschaatst een paar keer een strandwandeling met de geleidehonden gemaakt. Gezellig toch? Ik zou zo graag andere mensen met een visuele beperking willen zeggen dat je gewoon kan blijven hardlopen. Probeer het gewoon eens bij Running Blind, het is zó leuk om te doen.”