Blij(f) in je eigen huis

In 1952 werd Cor van de Burg in Noordwijkerhout geboren. Zijn vader was kruidenier, zijn moeder zorgde voor het gezin met zeven kinderen. Cor heeft een matig verstandelijke beperking en bleef thuis wonen. Sinds zijn moeder er niet meer is, woont hij er alleen. Met hulp van zorgorganisatie Raamwerk kan hij prima zelfstandig blijven wonen in het huis waar hij zijn hele leven al woont.

“Dankzij de hulp en ondersteuning van Raamwerk kan ik blijven wonen in het huis waar ik ben geboren en getogen.”
Pierus Brothers

“Veel mensen in Noordwijkerhout kennen mij. Vroeger liep ik als eierenloper door het dorp. Mijn vader had een kruidenierszaak en daar mocht ik altijd helpen. Kleine klusjes maar ook ging ik langs de deuren om eieren te verkopen. Later zong ik in de band met mijn broers. We waren de Pierus Brothers en traden regelmatig in Noordwijkerhout op. Pierus was onze bijnaam in het dorp. Mijn opa werd al zo genoemd, omdat hij een klein ventje was. Verder heb ik 28 jaar als sorteerder bij de melkfabriek gewerkt en daarna tot mijn pensioen bij de Maregroep.”

Geleerd van moeder

“Ik woon nog steeds in het huis waar ik ben geboren en getogen. Lang woonde ik er met mijn moeder. Zij leerde me van alles: wassen, afwassen, knopen aanzetten. Dan kon ik me later, als zij er niet meer was, redden. Behalve koken, dat kan ik niet. Toen mijn moeder zo’n zestien jaar geleden in een verzorgingshuis belandde, kwam ik er alleen voor te staan. Mijn schoonzus heeft me toen in contact gebracht met een organisatie die me kon helpen. Die heet nu Raamwerk.”

Hulp is belangrijk

“Twee keer per week komt er iemand van Raamwerk me helpen met administratieve zaken de post en met het opruimen van spullen. Ook doen ze boodschappen voor me en er wordt voor me gekookt. De maaltijden kan ik zelf later opwarmen. Een boterham smeren en een ei koken kan ik zelf wel. Ik vind het altijd gezellig als er iemand van Raamwerk langskomt. Zonder hun hulp zou ik niet zelfstandig kunnen wonen, dus ze zijn erg belangrijk voor mij.”

Onder de mensen

“Ik ben al met pensioen, maar ik verveel me niet hoor. Ik hou van wandelen en rommel graag in de tuin. Elke zondag ga ik met een vriend koffiedrinken in Noordwijk en ik eet elke week bij familie. Daarnaast zorgt Raamwerk ervoor dat ik ook andere activiteiten kan volgen, zoals fitness, af en toe naar het eetcafé en zingen in een shantykoor. Zo blijf ik onder de mensen. Ik maak nu al zo’n zestien jaar gebruik van de diensten van Raamwerk en ik ben er nog steeds erg blij mee.”