Dát is lang geleden: rolschaatsen

De coronacrisis zorgt ook voor creatieve oplossingen. Omdat musea en pretparken dicht waren, moest meester Nico van de buitenschoolse opvang (bso) Flowerkids in Noordwijk alternatieven zoeken voor activiteiten in de vakantieperiodes. Een van de alternatieven viel goed in smaak bij de kinderen en is vast een blijvertje: een workshop rolschaatsen van het Noordwijkse evenementenbureau Rollerz.

“De kinderen vonden de workshop rolschaatsen hartstikke leuk. Spelenderwijs leren ze manoeuvreren op vier wieltjes”.
Op zoek naar alternatieven

“Als pedagogisch medewerker bij Flowerkids organiseer ik activiteiten en sport voor de kinderen tussen vier en zes jaar en voor de groep kinderen van zeven jaar en ouder. Buiten de schoolvakanties om doen we veel bal- en tikspelletjes in de sportzaal, zoals trefbal en voetbal. In de vakanties is de buitenschoolse opvang de hele dag open en kunnen we andere dingen organiseren, zoals een bezoek aan een museum of naar Duinrell. Tijdens de coronacrisis waren dit soort locaties dicht, dus we moesten op zoek naar alternatieven.”

Veilig rolschaatsen

“Dit jaar hebben we als thema ‘landen’. We bedenken activiteiten die bij een land passen, zoals honkbal bij Amerika, discuswerpen bij Griekenland en jeu-de-boules bij Frankrijk. Bij Amerika kun je ook denken aan rollerdisco. Eerder hebben de kinderen een workshop rolschaatsen van Rollerz gehad en dat vonden ze hartstikke leuk. Dat willen we vaker doen. We zijn op zoek naar een zaal met een geschikte vloer die tegen een stootje kan of een buitenlocatie waar we veilig kunnen rolschaatsen.”

Op vier wieltjes

“Vroeger was rolschaatsen heel populair, daarna is het lang uit het straatbeeld verdwenen, maar nu zie je het steeds vaker. Tijdens de workshop leren de kinderen rollen, remmen, slalommen en vallen. Ook worden er spelletjes gedaan, zo leren de kinderen op speelse wijze op de vier wieltjes manoeuvreren. Het zou leuk zijn als de kinderen ook in hun eigen tijd gaan rolschaatsen, want het is heel leuk om te doen, maar dat is geen doel van de workshop op zich. We willen de kids bijzondere activiteiten aanbieden die ze leuk vinden. En dat is met rolschaatsen zeker geslaagd.”

Gebruikte foto is een stockfoto