Dit kan iedereen overkomen

Zo gaat je leven zijn gangetje, zo zit je opeens in de schulden. Het overkwam de Noordwijkse Yasmin in 2016. In twee maanden tijd verloor de moeder van twee jonge kinderen grip op haar financiële situatie. De schulden liepen in sneltreinvaart op en boetes op nog niet betaalde rekeningen maakten de situatie alleen maar erger. Ze zocht hulp via internet en kwam bij Humanitas terecht.

“Je kan zo in de financiële problemen belanden. Het is dan fijn dat er een organisatie is waar je kunt aankloppen voor hulp.”
Rekening op rekening

“Ik heb altijd gewerkt en nooit problemen of schulden gehad. Maar in 2016 ging het mis. Heel snel kwam ik in de financiële problemen. Dat kan dus iedereen overkomen. Ik had opeens een lawine aan schuldeisers achter me aan. Rekening op rekening stapelde zich op en er kwamen boetes bij waardoor de schuld nog hoger werd. Ik verloor het overzicht compleet en zag geen uitweg meer. Ik schaamde me kapot en durfde geen hulp bij familie of vrienden te vragen.”

Gratis hulp

“Het lukte me zelf niet om uit schulden te komen, ik had er immers ook geen ervaring mee. Uiteindelijk zocht ik hulp op internet. Zo kwam ik in contact met Humanitas. Zij helpen mensen zoals ik gratis. Ik kon ook niks betalen, dus ik was heel blij met deze hulp. Ik kreeg een persoonlijke budgetcoach, Bernadette. Zij was echt een enorme steun voor me en nam me serieus. Niet alleen je financiën maar ook mijn gezinssituatie werd bekeken. Ook krijg je tips hoe je met schuldeisers kunt onderhandelen en adviezen om je financiële situatie beter onder controle te krijgen en te houden.” 

Uit de schulden

“Het is zo fijn om met iemand te praten die kan helpen je financiële problemen op te lossen. Want zelf zag ik geen uitweg meer, ik werd er soms helemaal gek van. Weer een rekening of een deurwaarder, echt een drama. Het was een gevecht dat ongeveer twee jaar heeft geduurd. Ik ben alweer een paar jaar uit de schulden. De lessen die ik tijdens die rotperiode geleerd heb, pas ik nog steeds toe. Ik heb mijn financiën goed op een rij en heb helderheid in mijn eigen administratie. Ook heb ik geleerd dat je met weinig veel kan doen.”

Trots en schaamte

“Uit ervaring weet ik nu dat het altijd goed kan komen, ook al denk je van niet. Ik heb diep in de problemen gezeten, maar was eerst te trots om hulp te zoeken. Ook schaamde ik me. De stap naar de Voedselbank vond ik heel erg. En ik weet hoe het voelt om tien cent tekort te komen in de supermarkt. Maar als je over je trots en schaamte heen stapt, en op tijd hulp zoekt en de juiste mensen treft, zoals Bernadette van Humanitas, dan komt het goed. Trek snel aan de bel, want voordat je het weet, zit je in de schulden. Het kan iedereen overkomen.”"