Er ontstond iets heel moois

Gerdine kijkt terug op moeilijke en verdrietige jaren die hun sporen hebben nagelaten. De keuze om haar baan op te geven, omdat zij zich op de noodzakelijke begeleiding voor haar moeder wilde concentreren; Het overlijden van haar dierbare moeder; En vervolgens de confrontatie met een eigen gezondheidsprobleem. Pas vorig jaar mei kleurde haar de wereld weer wat vrolijker. Ze staat nu weer zeer positief in het leven. Het volgen van de mindfulness cursus heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.

"De deelname aan de mindfulness bijeenkomsten hebben mij enorm geholpen om bezig te zijn met de zaken die nu echt belangrijk zijn"
Noordwijk de logische nieuwe woonplaats

Gerdine verloor haar vader toen zij twaalf was. Hij had een grote affiniteit met de kust en dat bracht het gezin regelmatig naar Egmond aan Zee. Na zijn dood had die plek een te grote emotionele waarde voor haar moeder en daarom werd de koers verlegd naar Noordwijk. “Dat ik hier nu sinds vorig jaar woon is een soort van thuiskomen. Ik geniet van het uitzicht uit ons appartement op de mooi verlichte Vuurtoren, het pittoreske strandpaviljoen De Zeemeeuw en natuurlijk het strand en de zee.”

Op weg geholpen

“In de plaatselijke krant zag ik een oproep van de gemeente om je aan te melden voor een cursus. Dat heb ik gedaan omdat mijn oog was gevallen op de mindfulness cursus, waaronder technieken om te ontspannen, die Jennifer Hordijk van InBalance Mindfulness geeft. Door alle ervaringen in de afgelopen jaren had ik te weinig rust in mijn hoofd. Ik was voortdurend met van alles en nog wat bezig, wat ook weer zorgde voor slapeloze nachten. Nadat ik op gesprek geweest was bij Welzijn Noordwijk, werd ik geselecteerd om aan de achtweekse cursus plus een extra trainingsdag deel te nemen. Daar ben ik tot op de dag van vandaag zeer dankbaar voor. Ik hoop dat de gemeente er mee doorgaat en meer mensen, die minder goed in hun vel zitten, op weg helpt.”

De aanpak

Na toegelaten te zijn tot de cursus, vanuit het initiatief “een extraatje voor je welzijn”, volgde een intake gesprek met mindfulness trainer Jennifer Hordijk. “Wij hebben een strandwandeling gemaakt waarin ik heb aangegeven waar ik mee worstel. Bijvoorbeeld hoe druk ik mijn dagen ervaarde. Er was door de reactie van Jennifer meteen een klik. Alleen dat al zorgde voor een warm gevoel. De ervaringen daarna hebben dat alleen maar versterkt.

Ze heeft mij geleerd dat je het verleden niet moet vergeten maar dat je je ook en nadrukkelijk bezig moet zijn met het heden. Daar rennen wij aan voorbij voordat wij het in de gaten hebben. Dat heeft mij, en zoals ik merkte de andere vijf deelnemers, de ogen wel geopend. Jennifer heeft mij technieken aangeleerd waardoor ik rust in mijn hoofd heb. De cursus was precies het steuntje in de rug dat ik nodig had.” Onder de deelnemers is ondanks de grote verschillen qua achtergrond, bezigheden en interesse een hechte band ontstaan. “Wij hebben regelmatig contact, waarbij het voorkomt dat de één en ander uit een tijdelijke put weet te trekken. Ook met Jennifer staan de lijnen nog steeds open.” Gerdine toont het dikke werkboek dat bij de cursus wordt uitgereikt en waarin ook oefeningen wordt opgedragen. Ik heb daar dagelijks nog veel baat van. Al was het alleen maar door de spreuken die je verder helpen. Wat vind je van deze: ‘Als jij zorgt voor het heden dan zorgt het heden voor jouw toekomst’.