Helemaal opgebloeid dankzij schone zeelucht

Noordwijk kreeg onlangs de status ‘heilzame zeebadplaats’ toegekend. Grafisch kunstenaar Kyra Wildekamp (48) heeft persoonlijk ervaren hoe goed de schone zeelucht in Noordwijk voor haar gezondheid is. Vanwege allergische astma verhuisde ze eind vorig jaar samen met haar man Alex naar Noordwijk.

“Ik bloei in Noordwijk weer helemaal op. De schone zeelucht is top voor mijn gezondheid.”
Jarenlange onderzoeken

“Als kind had ze altijd last van eczeem gehad. Op 21-jarige leeftijd kreeg ik een prachtig veldboeket, waar ik enorm ziek van werd. Mijn ogen en keel zwollen op en ik moest heftig niezen. Ik wist niet wat er aan de hand was. Het was de start van jarenlang heel veel onderzoek en het uitproberen van allerlei middelen, behandelingen en methoden om van mijn extreme allergie af te komen. Via de huisarts deed ik een allergietest, waar grassen de grootste boosdoeners bleken te zijn.”

Zieker en zieker

“Ondanks allerlei therapieën werd ik met de jaren alleen maar zieker en zieker. Vooral het voorjaar was voor mij altijd een periode van minder energie en een kwakkelende gezondheid. De laatste jaren begonnen de klachten al in januari en duurden tot eind augustus. Artsen lieten weten mij niet verder te kunnen helpen. Ik kreeg het advies om aan zee te gaan wonen of ergens boven de bomengrens in Scandinavië.”

Op proef in Noordwijk

“In 2018 besloten we als proef voor drie maanden een appartement aan de boulevard in Noordwijk te huren, terwijl we onze woning in Bennekom aanhielden. Voor mijn gezondheid was dat dé oplossing! Maar toen kwam corona. Het jaar van de pandemie deed mij mentaal de das om. Ik kon niet meer, wilde niet meer alleen binnen leven. Het maakte mij enorm somber. Er moest iets gebeuren. In het ziekenhuis kreeg ik uiteindelijk de diagnose die ik al vermoedde: allergische astma, naast de bestaande allergie.”

Optimale omstandigheden

“Verhuizen was dus echt de enige oplossing. Dat was een enorme stap. Ik was immers niet alleen. Mijn man Alex en ik hebben toen samen definitief besloten om te verhuizen naar Noordwijk. In november 2020 verhuisden we naar onze woning op loopafstand van het strand. Mentaal voelt het heel goed. Het is fijn dat we samen deze beslissing hebben genomen. Ik ben er ook trots op dat ons huwelijk dit allemaal heeft doorstaan. Ik voel dat hier de omstandigheden voor mijn gezondheid optimaal zijn. Ik kan hier gerust weer het raam openzetten en zelfs buiten zitten en genieten van de schone lucht. Dat lijkt zo simpel, maar voor mij betekent het zo veel!”