Met een beetje hulp is opvoeden een stuk gemakkelijker

Twee jaar geleden werd Rosanne van der Hoorn (27) uit Noordwijkerhout moeder van zoon Kaj. Het was een zware bevalling die eindigde in de spoed-keizersnede. Met die heftige ervaring heeft Rosanne het moeilijk gehad. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (het vroegere consultatiebureau) kon ze met haar problemen terecht. Ook nu het prima gaat en Rosanne en haar man Remco net hun tweede kindje hebben gekregen, wordt het Centrum af en toe bezocht.

“De geboorte van een kind heeft grote invloed op je leven. Het is dan fijn dat je met je vragen ergens terecht kan".
Heftige bevalling

“Als jonge ouders kom je al snel met het Centrum voor Jeugd en Gezin in contact. Je gaat ernaar toe voor controle van je kindje en ook de inentingen worden daar gedaan. Maar ze zijn er ook voor je als je ergens mee zit of vragen hebt. Ik heb een stevige tik gehad van de heftige bevalling. Daar kon ik met de jeugdverpleegkundige goed over praten, dat heeft me echt goed gedaan.”

Kennis van opvoeding

“Ik ga nog steeds af en toe met Kaj naar het Centrum voor Jeugd en Gezin. De medewerkers hebben veel kennis over opvoeden. Als jonge ouder weet je niet altijd hoe je zaken moet aanpakken. Kaj is soms wel wat ondeugend en dan kan ik hem wel achter het behang plakken. Bij het Centrum krijg ik handvaten en tips om daarmee om te gaan. Ik probeer het thuis dan uit om te zien of het ook werkt. En anders volg ik mijn eigen weg. Het is geen dwingend advies of zo. Soms wordt het Centrum wel eens de borstvoedingsmaffia genoemd, maar die ervaring heb ik helemaal niet.”

Babycursus

“Bij het Centrum bieden ze ook cursussen aan. Zo heb ik samen met Kaj de Babycursus gedaan. Elke week zit je dan met andere ouders en hun kind over de groei, ontwikkeling en opvoeding te praten. Heel interessant, ook omdat je elkaar van elkaar leert en elkaar kunt aanvullen. Ik heb veel aan die cursus gehad. Ik blijf leren, ook handig nu we twee kinderen hebben. Het voelt voor mij fijn en vertrouwd om bij het Centrum voor Jeugd en Gezin te zijn en voorlopig zal ik daar dus ook regelmatig te vinden zijn.”