Ik ben geholpen met praktische problemen

Tot 2015 had Abdulrazzak Dawara (53) in Syrië een goedlopende juwelierswinkel. Oorlog, geweld en onderdrukking verdreven hem en zijn vrouw en zes kinderen van huis en haard. In Nederland probeert hij een nieuw leven op te bouwen. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Met de Nederlandse taal gaat het redelijk, maar hij loopt tegen tal van andere, praktische problemen aan. Willemijn, maatschappelijk begeleider van De Duijf maatschappelijk werk en dienstverlening, helpt hem met allerlei zaken.

“Als vluchteling uit Syrië probeer ik mijn leven in Nederland op te bouwen. Zonder hulp van maatschappelijk werker Willemijn van De Duijf zou dat heel moeilijk zijn.”
Praten over problemen

“Ik ben al 35 jaar juwelier en ben altijd eigen baas geweest. Een nieuw leven in een nieuw land opbouwen is heel moeilijk. Ik ben gewend alles zelf te regelen en te organiseren, maar hier in Nederland ben ik afhankelijk van anderen. Ik woon nu in een vrij land maar heb veel stress van de situatie waarin ik nu met mijn gezin zit, mijn hoofd loopt vaak over. Gelukkig kan ik met Willemijn goed praten over mijn problemen. Dat lucht op. Ze begrijpt me heel goed.”

Praktische hulp

“Ik spreek al een beetje Nederlands, maar voor veel praktische zaken heb ik toch hulp nodig. Zoals de post, afspraken maken voor de tandarts, internetbankieren, zoeken naar een nieuwe woning, bellen met de uitkeringsinstantie of mailen met de Belastingdienst. Zonder hulp van Willemijn wordt dat heel moeilijk en gaan dingen fout. Ik ben heel blij dat ze me daarbij helpt. Ze komt elke week een keer langs en dan nemen we de post door en bespreken de dingen die moeten gebeuren.”

Nuttige informatie

“Het leven in Nederland is heel anders dan in Syrië, dat moet ik allemaal leren. Willemijn legt me vaak uit hoe dingen in Nederland geregeld zijn. Dat kan over postzegels gaan maar ook over normen en waarden. Dat is heel nuttige informatie voor mij. Ook adviseert me over hoe ik een groter netwerk kan opbouwen. Nederland is een goed land, maar ik kan helaas nog steeds niet doen wat ik graag wil: werken, een eigen juwelierswinkeltje beginnen. Ik moet geduld hebben, het komt vast een keer goed. Voorlopig werk ik als vrijwilliger bij de kringloopwinkel. Daar ben ik ook blij mee.”

Getoonde afbeelding is een stockfoto van GF days