Ik heb mijn leven (bijna) weer terug

Sinds 2012 zit Peter Hofland (47) thuis. De administrateur kreeg dusdanige psychische klachten dat hij niet meer kon werken. Via de GGZ onderging hij sindsdien diverse behandelingen, waaronder mindfulness, EMDR en cognitieve gedragstherapie. Het gewenste effect bleef echter uit en daarom ging Peter verder kijken. Hij ontdekte een therapie met paarden en kwam uiteindelijk bij Paardencoach aan Zee van Mirjam Rutten in Noordwijk uit. Daar doorliep hij zeven sessies. Sinds kort is Peter weer parttime aan het werk.

“Het is voor mij een stap richting een normaal leven. Een leven dat ik ook had voordat ik psychisch ziek werd."
Klik met de coach

“Ondanks alle behandelingen die ik via het GGZ heb gehad, waren mijn psychische problemen toch niet opgelost. Ik had iets gelezen over paardentherapie, dat leek me wel wat. Ik wilde dat proberen omdat ik naar een enigszins normaal leven terug verlangde. Tijdens het eerste gesprek met Mirjam Rutten van Paardencoach aan Zee was er meteen een klik, het voelde meteen goed.”

Inzicht in jezelf

“Mirjam heeft zeven sessies voor mij samengesteld. Elke sessie met paarden was weer anders. De paarden gaven mij een gevoel van rust. Dankzij deze therapie kreeg ik andere inzichten in mezelf en mijn problemen. Na elke sessie kwam ik blij thuis. Het is een heel bijzondere ervaring en het heeft mij heel goed geholpen mijn problemen deels kwijt te raken. Ik ben er sterker uitgekomen. Ik ben nog niet helemaal beter, maar het gaat de goede kant op.”

Structuur in je leven

“Ik heb in het voorjaar van 2020 de paardentherapie gevolgd en ik durf, na bijna acht jaar ziek thuis, sinds deze therapie weer voorzichtig te gaan werken. Ik heb nu voldoende kracht om twee dagen in de week te werken, bij Mirjam, tussen de paarden. Het is een beginnetje. Het lijkt misschien een kleine stap, maar het is voor mij een enorme stap vooruit. Ik krijg zo weer eenbeetje structuur in mijn leven, dat is belangrijk.”

Stap voor stap

“Het is voor mij een stap richting een normaal leven. Een leven dat ik ook had voordat ik ziek werd. Dankzij de paardentherapie durf ik weer te werken en durf ik ook weer op mezelf te wonen. Kleine stapjes, maar het gaat steeds beter. Bijzonder toch, hoe paarden en een coach die je begrijpt je verder kunnen helpen in het leven. Het heeft mij echt goed gedaan.”