Ik heb nu wat meer tijd voor mezelf

Het begon met een uurtje in de week, maar in de loop der jaren werden dat steeds meer. Als mantelzorger is Wilma Diesveld (61) uit Noordwijkerhout zo’n drie dagen in de week voor haar moeder in de weer. Moeder Coby (87) woont nog zelfstandig, maar is bijna blind en loopt moeilijk. Met mantelzorgondersteuning krijgt de drukbezette Wilma weer wat ruimte in eigen agenda en balans in haar leven.

"Ik sta graag voor iedereen klaar, maar twee huishoudens runnen wordt me soms echt te veel."
Meer verzorger dan dochter

“Omdat mijn moeder zelf niet zoveel meer kan doen, verzorg ik samen met een van mijn zussen haar post, administratie en boodschappen en we gaan met haar mee naar de dokter en het ziekenhuis. Dat doe ik met liefde, maar ik ben meer mantelzorger dan dochter. Je bent voortdurend met regelzaken bezig. Gezellig een bakje koffie met mijn moeder drinken, zit er eigenlijk niet meer in. Er is altijd wel iets te doen. Ook als mijn moeder belt omdat ze de wasmachine niet aan de praat krijgt of toch een boodschapje nodig heeft, sta ik weer klaar.”


Twee huishoudens

“Ik doe alles voor mijn moeder en ik ben blij dat ze nog zelfstandig kan wonen. Maar ik denk dat veel mensen over het algemeen niet beseffen hoeveel tijd het kost om mantelzorger te zijn. Ik heb ook nog een baan in de thuiszorg en ik pas minimaal drie dagen in de week op de kleinkinderen bij mijn dochter thuis. Soms kom ik dagen niet of nauwelijks thuis. Ik sta graag voor iedereen klaar, maar heb eigenlijk twee huishoudens te runnen. Dat wordt wel eens teveel.”


Zorgpauze

“Ik maak dan ook dankbaar gebruik van de zorgpauze via mantelzorgondersteuning van Welzijn Noordwijk. Ze nemen onder meer een aantal uren huishoudelijk werk van mij uit handen, zodat ik wat meer tijd voor mijn eigen leven en eigen huishouding heb. Mantelzorgen doe ik met liefde, maar het wordt wel steeds zwaarder naarmate mijn moeder ouder wordt en meer zorg nodig heeft. Dankzij de zorgpauze heb ik weer een beetje balans in mijn leven.”