Waardevolle ervaring: inzicht in mezelf

Een coach heeft zelf ook wel eens behoefte aan coaching en ondersteuning. Daarom klopte de ondernemer Jet Holshuijsen (58) aan bij haar Noordwijkse collega Mirjam Rutten van Paardencoach aan Zee. Jet volgde een online sessie methodiek ‘de opstelling’, waaruit ze zinvolle informatie over haar houding en rol verkreeg die ze kan inzetten als ondernemer.

"Soms was ik wat onzeker over mezelf. Met hulp van een coach kreeg ik meer vertrouwen."
Helderheid in het waarom

“Het aantal opdrachten voor mijn bureau liep een beetje terug. Ik was benieuwd of ik meer inzicht zou kunnen krijgen in het waarom. Ik weet uit mijn eigen praktijk dat het coachings-instrument opstelling helderheid kan verschaffen over je eigen rol en houding. Ik koos voor de online sessie bij Paardencoach aan Zee. Zonder paarden maar met begeleiding van Mirjam.”

Opstelling online werkt

“Zou de online sessie mij inzicht kunnen geven over het gevoel van onzekerheid dat ontstond door het teruglopen van opdrachten? Normaal zijn opstellingen met mensen, ik vroeg me af hoe het via de computer en met begeleiding op afstand zou werken. Samen met Mirjam hebben we gekeken welke mensen en elementen een rol spelen of speelden in mijn systeem. En ja, ook online merkte ik dat het mij hielp. Ik kreeg inzicht in waarom die onzekerheid ineens opdook. Onverwachte wending“In de opstelling werd zichtbaar dat een bepaald persoon in mijn systeem nog steeds veel invloed had op mij en mijn gevoel van onzekerheid voedde. Op het moment dat dat zichtbaar werd, kon ik het loslaten. Het was een onverwachte wending maar het inzicht bevrijdde mij van onbewuste belemmeringen en blokkades. Dat was magisch.”

Professionele coach

“Bij mij is er echt iets opgelost. Zo’n online sessie heeft veel inzicht gegeven en me verder geholpen. Andere ondernemers die met een probleem zitten, kan ik zo’n opstelling zeker aanraden. Ook particulieren kunnen er baat bij hebben. Als je niet gelukkig bent, onzeker, eenzaam, vermoeid, kampt met een burn-out of een verslaving of dat je met een ingewikkelde relatie in je maag zit: een opstelling, al dan niet online, kan je verder helpen. Een professionele coach is daarbij cruciaal. En dat is Mirjam.”

Achtergrond de Opstelling

Opstelling is een methode die laat zien welke plek iemand in het gezin, werkplek of organisatie inneemt. De methode wordt vaak door de coaches gebruikt bij cliënten die onverwerkte of onduidelijke problemen hebben. Met een opstelling kunnen verborgen of onbewuste verbanden duidelijk worden. Ook kan het aantonen welke weg er is om los te komen uit moeilijke situaties binnen het gezin of werk. Opstellingen doe je in een groep. De mensen die meedoen, vertegenwoordigen familie of de collega’s. Op gevoel zet de cliënt deze mensen op een bepaalde manier in de ruimte neer. Dit is de opstelling. Hoewel deze mensen geen echte familieleden of echte collega’s zijn, krijgen ze dat gevoel wel. De cliënt kan hierdoor inzichten in onbewuste problemen krijgen. Dat inzicht kan bevrijdend werken.

Stock foto door Tatiana Twinslol via Pexels