Al meer dan 50 jaar vrijwilliger

Ze is al 50 jaar op het Noordwijkse strand te vinden, tijdens de zomerse strandlopen van volleybalvereniging NOVO. Jeanne Bal (73) doet al decennialang vrijwilligerswerk. Bij haar cluppie, bij de wijkvereniging, bij de ouderraad van de school, bij de korfbalvereniging en ga zo maar door. In 2000 werd ze al eens benoemd tot vrijwilliger van het jaar. Voor Groot Hoogwaak brengt ze al achttien jaar maaltijden in Noordwijk rond. Vrijwillig, uiteraard.

“Ik geniet ervan als andere mensen genieten. Een blij gezicht aan de deur, daar doe ik het voor”.
In de genen

“Vrijwilliger zijn zit in mijn genen. Mijn ouders waren altijd al actief als vrijwilliger, dus ik ben er zo’n beetje mee opgegroeid. Het voortouw nemen is mij dus niet vreemd. Toen ik nog volleybalde, zat ik in het bestuur en gaf ik training. Ook was ik een van de initiatiefnemers van de strandlopen. Dat is nu al zo’n vijftig jaar geleden. En nog steeds ben ik er elk jaar bij.”

Dankbaar werk

“Als fysiotherapeute werkte ik al met oudere mensen. Dat ik op achttien jaar geleden als vrijwilliger begon met het rondbrengen van maaltijden van Tafeltje Dekje is dus niet zo vreemd. Ik doe dat één keer in de week, een vaste route door Noordwijk. Veel werk is het niet, een uurtje per dag, dat is prima te doen. En het is zulk dankbaar werk. Soms krijg ik bloemen van de cliënten, maar dat hoeft helemaal niet. Ik geniet ervan als mensen genieten, meer heb ik niet nodig. Een blij gezicht bij de deur, daar doe ik het voor.”

Brandje blussen

“We doen meer dan alleen maar het afleveren van de maaltijden. We hebben ook een signaleringsfunctie, omdat we soms een kijkje achter de deur krijgen. Als het met iemand niet goed gaat, als iemand niet reageert op de bel of als we het gevoel hebben dat er iets niet pluis is, dan ondernemen we actie. We geven de informatie door aan de desbetreffende instantie. Maar soms moet ik ook zelf wel eens snel in actie komen. Zo heb ik een keertje een brandje geblust bij een mevrouw die de theeketel op het gas had laten staan.”

Zorgen over de toekomst

“Ik maak me wel eens een beetje zorgen over de toekomst van Tafeltje Dekje. Dat valt en staat met vrijwilligers, maar dat zijn net als ik vooral 70+’ers. Met de vergrijzing gaan misschien steeds meer mensen gebruik maken van de maaltijdservice, want het eten is gewoon prima, maar zijn er dan wel genoeg vrijwilligers die rond kunnen brengen? Dat is nu ook af en toe een probleem. Er moet heel wat gebeuren voordat ik zelf gebruik ga maken van de maaltijdservice: ik ben nog fit en koken is mijn grote hobby. Maar ik zou heel graag wat collega-vrijwilligers erbij willen hebben. En een paar extra klanten zijn ook van harte welkom.”