Mijn Nederlands wordt steeds beter

Veertien jaar geleden kwam Shadia al Raimi (38) vanuit Jemen naar Nederland. Ze sprak toen nog geen Nederlands. Al snel kwam ze bij Taalhuis in Noordwijk terecht, een initiatief van Bibliotheek Bollenstreek. Sindsdien is Shadia daar kind aan huis en spreekt ze zo goed Nederlands dat ze af en toe andere niet-Nederlandstaligen helpt.

"Ik wilde mijn Nederlands verbeteren. Dat is gelukt. Ik spreek nu zo goed Nederlands dat ik nu zelf anderen kan helpen."
In de bibliotheek

“Nog voordat Taalhuis bestond was ik al regelmatig in de bibliotheek in Noordwijk te vinden. Ik leende eenvoudige Nederlandstalige boeken die ik probeerde te lezen. Later werd ik lid van de Leeskring. Om de drie weken komen we bij elkaar om in een boek te beginnen. Dat lees je dan thuis verder en bij de volgende bijeenkomst bespreken we het boek.Ook volgde ik een taalcursus van zes maanden.”Met een Taalcoach op pad“Via Taalhuis kwam ik in contact met een Taalcoach. Dat beviel me erg goed. Ik leerde de Nederlandse taal beter beheersen. We gingen er ook vaak op uit: fietsen door de Bollenstreek, varen in Amsterdam, een museum bezoeken. Zo leer je allerlei aspecten van de taal én van Nederland. Dankzij deze taalcoach leerde ik beter contact te leggen en te praten in het Nederlands.”

Taalcafé en Taalwandeling

“Bijna elke week ben ik in het Taalcafé van de bibliotheek te vinden. Hier komen mensen van allerlei nationaliteiten samen. De sfeer is heel informeel. We doen spelletjes, drinken koffie en thee, lezen de kranten maken kennis met elkaar. Het is heel gezellig, dat komt vooral ook door de vrijwilligster die alles voor het Taalcafé regelt. Tijdens de corona crisis was het Taalcafé helaas dicht, maar daarvoor in de plaats zijn kwam de Taalwandeling. Al wandelend bezig zijn met de Nederlandse taal en namen van bomen, dieren en vogels leren.

Dat vind ik zo leuk aan het Taalhuis, ze organiseren allerlei leuke activiteiten en cursussen voor anderstaligen. Ik kan het iedereen aanraden om eens langs te komen.”

Helpen maakt gelukkig

“In het Taalcafé komen ook mensen die het Nederlands nog niet beheersen. Ik vind het heel leuk om ze daarbij te helpen. Zo geef ik ook iets terug aan Taalhuis, je moet niet alleen nemen. In Jemen studeerde ik voor docent godsdienst maar heb de studie niet kunnen afmaken. Misschien kan ik de opleiding onderwijsassistent volgen of bij een kinderopvang werken. Dat doe ik graag, mensen helpen maakt me gelukkig.”