Minder stress in mijn leven

Het kan iedereen overkomen: de relatie is voorbij en je staat er opeens alleen voor. Alleen heb je geen idee hoe je zaken moet organiseren. Dat kan behoorlijk wat stress opleveren en zelfs tot psychische problemen leiden. Maria Groenesteijn (31) zat behoorlijk met zichzelf in de knoop toen ze voor het eerst zelfstandig ging wonen. Met hulp van instantie De Duijf krijgt ze nu zelf grip op haar leven en voelt ze zich meer ontspannen.

“Nadat mijn relatie was beëindigd, werk ik aan mijn leven als alleenstaande moeder alles te organiseren en voel ik me minder gestrest.”
Psychisch in de knel

“Ik kom uit een moeilijke relatie, we waren zes jaar samen geweest. We gingen uit elkaar en ik ging samen met mijn zoontje zelfstandig wonen. Ik kwam erachter dat ik geen idee had hoe je dingen moet regelen en organiseren. Hoe je elektriciteit krijgt aangesloten, hoe je iets aanvraagt bij de gemeente, hoe je kinderopvang regelt... ik wist het niet. Van alle zorgen kreeg ik hoofdpijn, stress en psychische klachten. Via de psycholoog van de GGZ kwam ik in contact met De Duijf. Sindsdien komt maatschappelijk begeleider Willemijn elke week twee uurtjes langs om me met allerlei zaken te helpen.”

Goede begeleiding

“De begeleiding van Willemijn helpt mij dubbel: ik leer hoe ik zaken moet regelen en daardoor heb ik minder last van stress. Ik maak me snel druk als zaken niet goed geregeld zijn en lig vaak te piekeren. Ik ben nu eenmaal gevoelig, neem ook snel problemen van anderen mee naar huis. Gelukkig krijg ik nu goede begeleiding en kan ik aan mezelf werken. Ik wil heel graag weer een studie gaan oppakken en aan het werk. Maar daarvoor moet ik eerst alles goed op de rails hebben en routine krijgen, daarna kan ik mijn leven weer oppakken.”

Steeds sterker

“Ik woon nu bijna twee jaar zelfstandig. In die tijd heb ik een paar klappen gekregen en heb ook fouten gemaakt. Ik heb veel geleerd en moet ook nog veel leren, maar ik red me steeds beter. Door de adviezen van de psycholoog en Willemijn op te volgen, voel ik me ook mentaal steeds beter en sterker. Ik kan ook beter voor mezelf opkomen. Ik zal de begeleiding nog wel een tijdje nodig hebben, maar ik kan ook weer naar de toekomst kijken.”