Nederlands leren op een leuke manier

Mevr. Balkiss (50) komt oorspronkelijk uit Irak en woont dertien jaar in Noordwijk. Haar kennis van de Nederlandse taal was niet goed. Om haar taalvaardigheid te verbeteren, gaat ze elke week naar Nederlands leren met plezier. En dat doet haar goed.

"Ik voel mij goed nu ik beter Nederlands spreek. Ik ben daardoor een stuk zelfstandiger."
Gratis en leerzaam

“Omdat ik in Nederland woon, wil ik de taal goed leren spreken en schrijven. Dan kan ik met andere mensen praten. Ook is het handig als ik een afspraak bij de huisarts of tandarts heb. De les is gratis, dus waarom zou ik niet komen? Het is fijn dat het niet verplicht is. Ik voel mij goed als ik beter Nederlands kan spreken. Door 'Nederlands leren met Plezier' gaat het steeds beter en kan ik nu meer dingen zelf regelen. Vroeger had ik mijn dochter nodig om mee te gaan naar een afspraak omdat ik het vaak niet snapte.”

Post wordt gemakkelijker

“Bij Nederlands leren met Plezier zijn we veel bezig met lezen en schrijven. Daardoor wordt het lezen van de post ook makkelijker en heb ik minder snel iemand nodig die mij helpt. Met mijn moeilijke post kan ik bij vrienden terecht of bij 'Administratie met koffie', een ander initiatief in de Gemeente Noordwijk.”

Puzzeltocht door Noordwijk

“We doen veel verschillende dingen bij Nederlands leren met Plezier. We kijken naar Lingo en oefenen met woorden. Ook kijken we naar het nieuws en bespreken het. Het gaat soms zo snel, dat het moeilijk te volgen is op televisie. Ook werken we uit de boeken die gebruikt worden bij de inburgeringscursus. Het is voor mij een herhaling, dat vind ik niet erg, het is juist goed voor mij. Het leukste vond ik de Noordwijkse puzzeltocht in de tuktuk. We zijn daardoor meer over Noordwijk te weten gekomen.”

Iedereen welkom

“Wat ik ook fijn vind, is dat iedereen die met de Nederlandse taal bezig wil zijn, welkom is bij 'Nederlands leren met plezier'. Het is een gezellige ontmoetingsplek en je leert nieuwe mensen kennen. Ik vind het ook leuk als ik andere mensen kan helpen. Helaas mis ik door de Corona crisis mijn wekelijkse uitje naar de cursus en zit nu vaak alleen thuis. Ik mis de gezelligheid van de groep, het praten met de mensen en het tegelijkertijd leren met elkaar. Ik hoop dat we snel weer bij elkaar mogen komen. Misschien is online les mogelijk. Maar liever ben ik snel weer samen bezig, want als ik het niet snap dan kan ik het vragen.”