Nieuwe mensen ontmoeten op Facebook

De Oekraïense Olesya Kravchuk (40) werd geboren in Ternopil in het westen van Oekraïne ten tijde van de Sovjet Unie. Ze studeerde in Amerika en werkte als journalist in haar geboorteland. Via internet leerde ze haar vriend Jan Hein kennen. Inmiddels wonen Jan Hein en Olesya bijna zeven jaar samen in Noordwijk en hebben ze samen een zoontje, Niels. Toch mist ze sociale contacten. Daarom richtte Olesya de Facebookgroep Noordwijk International op.

“Ik ben gelukkig in Noordwijk, maar ik wil graag meer mensen ontmoeten”
Moeilijke start

“Toen ik pas in Nederland was, was het heel moeilijk om een geschikte baan te vinden in de buurt. Vooral vanwege de taal, de cultuurverschillen en mijn onbekendheid met hoe alles reilt en zeilt in Nederland. Hoewel ik dus voor de liefde naar Noordwijk kwam en mij daar heel gelukkig mee voelde, liet ik mijn land, familie en vrienden achter in een onrustige periode.”

Gedag zeggen

“Wat ik vooral waardeer aan Noordwijk is de kleinschaligheid, de nabijheid van de zee en de bollenvelden. Ook hoe de mensen hier met elkaar omgaan is prettig. Iedereen zegt elkaar gedag op straat bijvoorbeeld. Dat was ik niet gewend. Vorig jaar hebben we een huis op loopafstand van het strand gekocht. De kinderopvang is om de hoek en Niels kan over een paar jaar ook vlakbij naar school. De bedoeling is dus zeker om voorlopig in Nederland te blijven en ons zoontje hier op te voeden.”

Balans in het leven

“Ik ben trots op de keuzes die ik gemaakt heb en op wat ik bereikt heb. Ik heb me weten aan te passen en een goed leven hier opgebouwd. Ik ben steeds op zoek naar de balans in mijn leven, zonder mijn identiteit te verliezen. Eigenlijk ben ik op zowel in Noordwijk als in de Oekraïne een beetje thuis, maar nergens nog echt helemaal.”

Facebookgroep

“Het leven is over het algemeen in Nederland veel comfortabeler dan in Oekraïne. Alles is goed geregeld. Ik ben gelukkig in Noordwijk, maar ik zou zo graag meer mensen ontmoeten om af en toe mee af te spreken. Voor een kop koffie, samen wandelen of iets anders ondernemen. Die sociale contacten ontbreken nog. Ik ben daarom de Facebookgroep Noordwijk International gestart. Die is bedoeld voor iedereen, Nederlanders en internationals. Het aantal leden in de groep groeit langzaam. Er zijn dus meer mensen zoals ik op zoek naar sociale contacten.”