Paarden zijn mijn spiegel

Uit nieuwsgierigheid kwam jurist Nikolet Zwart (47) uit Noordwijk zo’n tien jaar geleden voor het eerst in aanraking met de therapeutische werking van dieren op mensen. Ze zwom met dolfijnen en walvissen en volgt al een paar jaar met enige regelmaat trainingen bij Paardencoach aan Zee. Dat helpt haar haar bedrijf beter en bewuster te leiden. Ook haar zoon Ruben (10) heeft baat bij paardencoaching.

"Ik moet mezelf blijven ontwikkelen, anders word ik ongelukkig. Door een training met paarden heb ik meer inzicht in mezelf gekregen."
Wetenschap

“Ik ontdekte tijdens een wetenschappelijk onderzoek op Tenerife, waarbij we gingen zwemmen met dolfijnen en walvissen, wat dieren met je brein doen. De interactie tussen dier en mens is heel bijzonder. Dat heeft veel invloed op mij gehad. Toen ik tien jaar geleden naar Noordwijk verhuisde, kwam ik als paardenliefhebber al snel in contact met paardencoach Mirjam Rutten. Omdat ik in die tijd ook net voor mezelf was begonnen, kon in die begeleiding goed gebruiken.Het lijkt soft, maar ik weet dat er wel degelijk een wetenschappelijke onderbouwing is.”

Non-verbale communicatie

“Paarden zijn jouw spiegel. Ze reageren op jouw stem, gedrag en houding. Dat is soms best confronterend, maar heel waardevol. Zo ontdek je hoe jij jezelf neerzet, hoe dieren en mensen op jou reageren. Paarden zijn meester in non-verbale communicatie, ze reageren op de energie om zich heen, ze zijn heel alert.Wat ook fijn is: paarden interpreteren, analyseren en oordelen je niet. Dat is voor mij de beste manier van coaching. Het is een prettige manier om dingen die je onbewust met je meedraagt bij jezelf te ontdekken. Dieren maken het onbewuste bewust.”

Verhelderend

“Door paardencoaching heb ik beter beeld van mezelf en hoe ik mijn bedrijf het beste kan leiden. De paarden geven antwoorden op vragen, trauma’s of belemmeringen die ik heb. Je gaat jezelf beter begrijpen. Dan is het geen vraag of trauma meer, maar een stukje informatie dat je eerder niet begreep. Dat alleen al is heel verhelderend, dat kan ik in mijn leven integreren. Daarnaast maakt het dingen voor mij lichter. Door steeds in de spiegel van de paarden te kijkenen nieuwsgierig te zijn, kan ik mezelf blijven ontwikkelen. Anders zou ik doodongelukkig worden. Paardencoaching is ook nog eens heel leuken Mirjam een nuchtere en tegelijkertijd warme persoonlijkheid. Je bent lekker buiten bezig met die dieren, heerlijk."

Ruben, de tienjarige zoon van Nikolet, volgde de training Pony Power bij Paardencoach aan Zee: “Ik heb van de pony geleerd hoe ik beter met mijn gevoelens om kan gaan. Ik was net een spons. Als iemand boos was, was ik ook boos. Nu kan ik beter vertellen hoe ík me voel en wat ik wel en niet wil. Dat is ook goed voor mijn zelfvertrouwen.”