Scouting: meer dan knopen leggen

Al sinds zijn zesde zit Sebastiaan Matta (22) uit Noordwijk bij Scouting Norvicus. Hij doorliep alle groepen met plezier maar toen hij als twaalfjarige bij de Zeeverkenners terecht kwam, begon hij het écht leuk te vinden. Op zijn achttiende, inmiddels bij de Wilde Vaart-groep, werd hij gevraagd om leiding te worden. Sindsdien is Sebastiaan – die in het dagelijks leven brandweerman is bij de regio Hollands-Midden - leiding bij de Zeeverkenners.

“Het geeft voldoening als je een scouting-activiteit bedacht hebt die de kinderen leuk vinden. Als ze met een glimlach naar huis gaan, is mijn dag geslaagd.”
Familiedingetje

“Ik heb twee oudere broers. Eerst zat mijn oudste bij scouting, daarna volgde mijn andere broer. Toen ik zes jaar was, ben ik ook bij scouting gegaan, het is dus echt een familiedingetje. Ik ben uiteindelijk blijven hangen. Toen ik bij de Zeeverkenners kwam, begon ik het echt leuk te vinden. Elke week met bootjes het water op en in de winter bezig met onderhoud, ik vond dat geweldig. Je leert allerlei dingen en gaat samen op verkenning in de regio of op kamp ergens in Nederland.”

Tweede huis

“Er wordt nog wel eens gedacht dat je bij de scouting alleen maar bezig bent met het leggen van knoopjes. Niks is minder waar, het is een stuk spannender dan dat. Het is ook gezellig en je bouwt een vaste vriendengroep op. Het is soms net mijn tweede huis. Als leiding ben je bezig met het organiseren van allerlei leuke activiteiten op en rond het water en je komt op plekken in Nederland waar je anders nooit zou komen.”

Betrokkenheid

“De scoutinggroep heeft mij veel geboden. Ik voelde de behoefte om ook iets terug te doen. Door in de leiding te gaan zitten, toon ik mijn betrokkenheid. Bovendien vind ik het leuk om te doen. Ik mag nu zelf activiteiten bedenken en nieuwe dingen regelen. Als je leiding bent, bepaal jij wat er gebeurt, maar je houdt natuurlijk wel rekening met de groep. Het is mijn ambitie om de kinderen enthousiast te maken én te houden, zodat ze bij scouting blijven en de groep groeit. Als kinderen het leuk vinden wat je bedacht hebt, geeft dat energie. Mijn dag is echt geslaagd als ze met een glimlach naar huis gaan.”

Orion

“Ik kan het vrijwilligerswerk bij Norvicus prima combineren met mijn baan als brandweerman. Het leukste vind ik toch wel met de Orion op pad te gaan. Dat is echt mijn dingetje. Mijn vader had vroeger een boot, toen vond ik varen ook al geweldig. De Orion is een sleepboot, waar we als leiding mee varen en de vletten mee slepen. Ze is onmisbaar voor onze scoutinggroep. Ik ben gek op die boot, voor mij is varen met de Orion pure ontspanning.”