Een sportclub waar ik me thuis voel

Gido Went (14) uit Noordwijk heeft een stofwisselingsziekte en daardoor een ontwikkelingsachterstand. Hij begrijpt de dingen wat minder goed. Sporten, en dan met name voetbal, vindt hij leuk, maar bij een reguliere sportclub kan Gido niet goed functioneren. Bij Friends United sporten kinderen en jongeren met een beperking. Hier vindt Gido wel aansluiting en kan zich helemaal op zijn grote hobby voetbal storten.

"Een gewone sportclub is ingewikkeld voor mij. Bij Friends United voel ik me helemaal thuis."
Allerlei sporten

Gido: “Ik ben een tijdje lid geweest van een gewone voetbalclub, maar daar ben ik mee gestopt. Andere kinderen, dingen samen doen, spelregels: dat is voor mij een beetje ingewikkeld. Als mijn vader training gaf, ging het nog wel, maar een andere trainer was voor mij lastig. Zo’n vijf jaar geleden ben ik lid geworden van Friends United. Ik sport daar twee keer in de week, elke woensdag en vrijdag. We doen veel verschillende dingen. Ik vind bijna alles wel leuk wat we doen, het een wat leuker dan het ander. Het liefst voetbal of bootcamp, daar hou ik het meest van. Op zondags is er ook sportles, maar dan blijf ik liever thuis om te gamen.”

Veilig en vertrouwd

Jeroen Went is vader van Gido: “Sporten en bewegen bij Friends United is heel laagdrempelig, waardoor kinderen als Gido er aan mee kunnen doen. Ze komen in aanraking met allerlei sporten en af en toe worden er clinics georganiseerd. Boogschieten bijvoorbeeld. Ook zit er een sociale component in. Gido heeft buiten school om maar weinig aansluiting bij kinderen van zijn leeftijd. Dingen samen doen is voor hem best moeilijken het begrip vriend is voor hem ingewikkeld. Een reguliere sportvereniging is geen optie. Maar door te sporten bij het veilige, vertrouwde Friends United zit hij in een andere sociale omgeving. Hij ontmoet andere kinderen van zijn leeftijd waardoor een bepaalde mate van interactie ontstaat. Bovendien wordt er een soort van zelfstandigheid getraind. Meestal wandelen we even mee naar het sportpark maar Gido komt bijna altijd zelfstandig thuis. Ook voor ons als ouders is het fijn dat hij af en toe even buiten de deur is.”