Vrijwilligerswerk maakt ons blij en gelukkig

Ze zijn al met (vervroegd) pensioen, maar zin om thuis ‘achter de geraniums’ te zitten, hebben ze niet. Fons Schumacher (72) en Marja Kaptijn (64) zijn als vrijwilligers onder meer actief bij Kunstklank.

“Het is fijn om als vrijwilliger een bijdrage te kunnen leveren aan zoiets moois als kunst en cultuur.”
Twee rechterhanden

Fons: “Ik ben zes jaar geleden met pensioen gegaan. Al snel werkte ik als vrijwilliger bij theater De Muze in Noordwijk. Achter de schermen hoor. Ik ben best twee rechterhanden en werd al snel gevraagd of ik een dagje wilde meewerken bij het opbouwen van het Bamboetheater van Kunstklank. Dat dagje werden dus jaren, want ik werk er nog steeds als vrijwilliger”.  


Achter de schermen

Marja: “Een paar jaar geleden ging ik eens bij Fons kijken tijdens de opbouwdagen van het Bamboetheater. Ik wilde ook wel iets gaan doen voor Kunstklank. Niet opbouwen, want ik ben niet technisch, maar als vrijwilliger doe ik van alles en nog wat. Medewerkers ophalen en brengen, de catering verzorgen, acteurs helpen met de kleding, spullen halen, allerlei hand- en spandiensten achter de schermen”.


Moe maar voldaan

Fons: “Via Kunstklank kwam ik bij Calorama terecht. Kunstklank werkt samen met het Noordwijkse landgoed, het wordt regelmatig als culturele locatie gebruikt. Toen ze mensen nodig hadden om hout te kloven bij Calorama, werd het bouwteam van Kunstklank ingezet. Ook dat is vrijwilligerswerk. Een paar weken kloven. Dan kom je ’s avonds wel moe thuis hoor, maar erg voldaan. En zo word ik vaker voor onderhoudsklusjes gevraagd bij Calorama en Kunstklank. Ze weten me te vinden. En ik vind het ontzettend leuk om te doen.”


Zinvolle invulling

Marja: “Het leven is meer dan thuis zitten en naar buiten kijken. Dat kan je altijd nog doen. Vrijwilligerswerk geeft zoveel voldoening. Je hebt een zinvolle invulling van je dag en je levert een bijdrage aan de samenleving. Dat klinkt wel wat zwaar, maar zo ervaren we het niet hoor. We worden er gewoon blij en gelukkig van”.


Belangeloos

Fons: “Kunst en cultuur is belangrijk, maar het zit ook een beetje in de verdrukking. We hebben heel bewust voor vrijwilligerswerk bij een sector met een belangeloos karakter gekozen, juist omdat ze het niet altijd gemakkelijk hebben. Nu is het culturele klimaat in Noordwijk goed, daar niet van. Maar we zouden nooit voor een commercieel bedrijf vrijwilligerswerk willen doen.”


Koken voor 50 man

Marja: “Nadat ik op mijn 62ste gestopt ben met werken, wist ik al dat ik vrijwilligerswerk wilde gaan doen. Het is een prima manier om betrokken te blijven en andere mensen te ontmoeten. Naast de werkzaamheden voor Kunstklank zet ik me in voor het Leger des Heils. Elke week kook ik een maaltijd voor 50 verslaafden. Met de voorbereidingen, inkoop en bereiding ben ik wel een paar dagen zoet. Maar als je ziet wat het met de mensen doet, dan kun je daar alleen maar blij van worden. Je brengt vreugde in andermans leven, dat is toch mooi?”.