Wandelen geeft ritme aan mijn leven

Sportief was Mieke Kerkhof (69) uit Noordwijkerhout altijd al. Ze sportte meerdere keren in de week en is al vijftien jaar lid van de Atletiekvereniging Noordwijkerhoutse Strandlopers (NSL). Twee jaar geleden werd Mieke ziek. Na een periode met heftige behandelingen, ging ze revalideren. Haar revalidatieproces viel precies in de lockdown, daarom begon ze voorzichtig onder de naam ‘Mieke komt terug’ bij de Ommetjesgroep ( de Hersenstichting heeft dit initiatief ontwikkelt samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder) van NSL. Met als doel weer snel te kunnen aansluiten bij haar favoriete bezigheid: sportief wandelen.

“Sportief wandelen is meer dan een ommetje maken. Je werkt echt aan je conditie met een leuke club mensen. Bovendien brengt het mij, als gepensioneerde, ritme in mijn leven.”
Sociale contacten

“Niet dat ik me verveelde, maar na mijn pensioen moest ik wel weer even zoeken naar ritme in mijn leven. Naast allerlei vrijwilligerswerk zorgt ook het wandelen bij NSL voor structuur in mijn week. Wandelen in een clubverband heeft daarbij nog een ander groot voordeel: het is gezellig en je praat ook eens met andere mensen. Voor een stukje sociaal contact is het dus eveneens belangrijk. Dat merkte je heel goed na de lockdown.”

Meer dan een ommetje

“NSL staat bekend als hardloopclub, maar je kunt er ook sportief wandelen. Dat is wel wat anders dan gewoon wandelen, een blokje om of een ommetje maken, hoor. Je moet een basisconditie hebben om hieraan mee te kunnen doen, we wandelen in een stevig tempo door, gemiddeld zo’n vijf kilometer per uur. Het is ook echt iets anders dan hardlopen, je gebruikt andere spieren.” 

Training 

“We starten altijd bij het clubhuis Cooling Duin op het parkeerterrein aan het begin van de Duindamseslag. De trainer laat ons eerst rustig inlopen, dan wat rek- en strekoefeningen en vervolgens gaan we wandelen. Soms krijgen we een intervaltraining of looptraining tussendoor. Meestal wandelen we zo’n anderhalf uur. Er zijn verschillende groepen waarmee je kunt wandelen, op zondag is er ook een beginnersgroep. Een paar keer uitproberen kan ook. Dan kom je er al snel achter bij welke groep je het beste past. Als je wilt, kun je vier keer in de week met een groep meewandelen.”

Rustig van wandelen

"Weet je, sportief wandelen is gewoon goed voor je. Met twee keer in week verbeter je je conditie al. Je spieren worden sterker, je voelt je fitter én je bent lekker in de buitenlucht. Je loopt nooit alleen, er is altijd wel iemand die een praatje met je maakt. De wandelclub is een prima manier om nieuwe mensen te leren kennen. Het is laagdrempelig en gezellig. En het zorgt voor een vast ritme in je leven. Wandelen is voor mij ook ontspanning, buiten zijn, contact met grond maken. Als ik wandel, word ik rustig. Wandelroutes genoeg hier in de gemeente Noordwijk: strand, duinen, bos, bollenvelden… we hebben geluk met zo’n mooie wandelomgeving.”