Weer fit in mijn hoofd en lijf

Joke (65) is één van de bezoekers van Reuring in het zwembad. Op een leeftijd van 63 jaar heeft zij een hersenstaminfarct gekregen. In een vingerknip was haar leven die dag in een keer veranderd. Toen ze las in de in krant 'de Noordwijker’ over Reuring in het zwembad Binnen Zee voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of beginnende dementie had zij zich aangemeld. Sindsdien is ze een vaste deelneemster.

“Na mijn herseninfarct, sta ik er niet alleen voor, dat is het gevoel wat ik heb.”
Alles veranderde die dag

“Ik was actief, kookte voor groepen mensen, ik werkte nog. Maar alles veranderde die dag. Ik moest revalideren en leren accepteren dat mijn leven was veranderd…

Ik ben nu 65 jaar, ik heb last van overprikkeling en kan niet in grote groepen functioneren, ook heb ik last van mijn evenwicht. Reuring in het Zwembad is daarom ideaal voor mij”. Er is namelijk professionele begeleiding zowel vanuit het zwembad als vanuit Reuring. Het doel is om je vaardigheden zo lang mogelijk te behouden, zelfstandigheid bevorderen, bewegen in water om spieren te versterken, inclusie, meedoen, fit blijven, gezonde voeding, verbinding, ontlasten van de mantelzorger, in een veilige setting.

Samen zijn we niet alleen

“Als ik kom is er eerst tijd voor een bakje koffie en een praatje, daarna gaan we ons omkleden, de professional van Reuring biedt altijd aan of ze iets kan betekenen hierin voor ons, dat voelt fijn en veilig. Ik sta niet alleen, is het gevoel wat ik heb. Het project betekend veel voor mij, maar ook voor andere bezoekers.”

Zwemmen, kletsen en een soepje

“In het water krijgen we les van een instructeur, we doen oefeningen die ik uit het water normaal niet meer kan doen omdat ik zou vallen. Maar ik merk dat het heel goed is voor mijn spieren en voor mijn evenwicht. We zwemmen/bewegen in een kleine groep van plus minus 10 personen. Na afloop en de inspanning is het heel fijn om met elkaar een soepje te eten en weer te ontspannen. We hebben met elkaar een praatje, het geeft ons het gevoel van samen zijn, ik sta er niet alleen voor! Na afloopt van het soepje en praatje kan ik weer veilig naar huis.”

“Het is nu nog om de week Reuring in het zwembad, maar ik zou heel graag 1 keer in de week wel willen gaan. Iedereen zou dat willen, want het is zo fijn om te bewegen veilig in het water, mijn spieren sterker te laten worden. Reuring in het zwembad is voor mensen met niet aangeboren hersenletsel een heel fijne veilige, sociale plek waar bewegen en ontmoeten, verbinding met de ander samen op gaan.”