Werken in de tuin; daar word ik zen van

De tuin bij Museum Veldzicht is een belevenis op zich, met de kruidentuin als absolute blikvanger. Ingrid Koops raakte bij de start van Veldzicht al betrokken en is sinds twee jaar coördinator van de Tuingroep, verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen in ‘de Parel’. Voor vrijwilliger Wendy Palm is het helpen in de tuin een fijne uitlaatklep. 'Het werkt voor mij heel ontspannend, ik word er zen van. En het maakt mij een stukje blijer'.

"Iedere maandag denk ik: 'Vanmiddag mag ik weer aan de slag, wat heerlijk!"
Moeder Natuur

Wendy: "Ik was werkzaam in de GGZ en heb een cliënt begeleid die toen aan de slag ging in de kruidentuin. Zo heb ik kennisgemaakt met Veldzicht. Ik vond het meteen hartstikke leuk, echt een fijne plek. Door een heftige periode, waarin ik naast mijn werk ook de mantelzorg voor mijn twee ouders had, moest ik rustiger aan gaan doen. Ik was opgebrand en kwam in de ziektewet terecht. Toch wilde ik wel graag weer vrijwilligerswerk gaan doen. In Leef! las ik over Veldzicht en het vuurtje ging branden: daar wil ik aan de slag! Het is natuurlijk lekker in de buitenlucht, en in de natuur. Daarnaast hou ik van kruiden. In oktober ben ik gestart en tot nu toe is het heel fijn. Dat gewroet in de aarde, je voelt je dicht bij Moeder Natuur. Ik ben best wel spiritueel, dus al die elementen komen samen. Daar voel ik mij goed bij."

Goede sfeer

Ingrid: "Het fijne van werken in de tuin is dat je lekker praktisch bezig bent. Tien jaar geleden heb ik dat twee jaar gedaan, maar door de combinatie werk en mantelzorg ben ik toen tijdelijk gestopt. Tot twee geleden, toen ze vroegen of ik toch weer wat wilde doen. Sindsdien doe ik samen met Evelien Steenbeek de coördinatie van de tuingroep. We werken met veel vrijwilligers. Het is een leuke groep, en er heerst een goede sfeer. Nieuwe vrijwilligers worden snel in de groep opgenomen. Je werkt ergens samen aan, dat zorgt voor een goede band. Helaas stoppen er ook wel eens mensen, maar dat is nooit omdat ze het niet leuk vinden."

Sociale aspect

Wendy: "Bij het opstaan op maandagochtend denk ik al: 'Ik mag vanmiddag weer naar Veldzicht, wat heerlijk!'. Dat komt ook door die band met elkaar. We werken in verschillende delen van de tuin, maar in de pauze zitten we gezellig samen. Het sociale aspect is belangrijk; je maakt een praatje, en wisselt ideeën uit. Ik heb in mijn leven al veel vrijwilligerswerk gedaan, omdat ik het fijn vind dat je iets kunt betekenen in de maatschappij. Die verbinding om met elkaar dingen te bewerkstelligen, dat is gewoon mooi."

Plannen genoeg

Ingrid: "We hebben vorig jaar 10.000 euro gewonnen van het Landschapsfonds. Daarmee hebben we onder andere een vijver aangelegd en gezorgd dat er paden tussen de verschillende tuinen zijn. Het is dus flink uitgebreid, wat ook betekent dat er meer werk is. Er kunnen daarom ook nog steeds nieuwe vrijwilligers bij. De afgelopen jaren hebben veel plannen stilgelegen, maar die kunnen we nu weer gaan oppakken. Zo willen we in het museum een klein winkeltje beginnen, en zoeken we nog mensen voor de educatiegroepen. Ook kunnen we op het gebied van gezondheid en voeding een belangrijke inbreng hebben bij Noordwijk Kuuroord. Ook zoeken we nog mensen die het leuk vinden om in een kleinschalige horeca te helpen. Er zijn voldoende plannen waar we nog vrijwilligers voor kunnen gebruiken. Iedereen is welkom!"