Wonen met een gerust gevoel

Het echtpaar Gijs (79) en Johanna (78) Vlieland-Vink wonen na dertien jaar Katwijk sinds mei 2020 weer in Noordwijk. Heel bewust hebben de geboren en getogen Noortukkers gekozen voor een aanleunwoning bij woon-zorgcentrum Groot Hoogwaak. Ze kunnen nog prima voor zichzelf en elkaar zorgen, maar de gezondheid gaat wel achteruit. Johanna Vlieland-Vink heeft Parkinson en Gijs Vlieland kampt met een lichte vorm van dementie.

“We wonen met plezier in onze aanleunwoning. Het geeft een gerust gevoel dat zorg altijd dichtbij is”.
Op de toekomst voorbereid

Johanna Vlieland-Vink: “De situatie is momenteel niet slecht, maar we merken wel dat we steeds een stukje in moeten leveren wat onze gezondheid betreft. Ik heb steeds meer last van Parkinson en het geheugen van mijn man gaat verder achteruit. Daarom hebben we gezocht naar een aanleunwoning met zorg in de nabijheid. Want kijkend naar de toekomst, wordt het niet beter. Het geeft ons een gerust gevoel dat je terug kunt vallen op de diensten en zorg van Groot Hoogwaak. Alle hulp is hier dichtbij”.

Hulp aan huis

Gijs Vlieland: “We konden het niet beter treffen. We hebben een heerlijk appartement, vlak bij de plek waar we lang gewoond hebben en waar de kinderen zijn opgegroeid. En met een fantastisch uitzicht over de duinen. Voor ons was dit thuiskomen. Eén keer in de maand komt de casemanager dementie van Groot Hoogwaak, Mieke Timmermans, bij ons thuis. We bespreken mijn situatie en ze geeft ons advies. Ik heb nu geen echt grote problemen, maar ik ben wel erg vergeetachtig. Het is fijn dat er hulp dichtbij is. Ook als ik ergens mee zit, kan ik altijd bellen. Dat is een prettige gedachte”.

Speciale zorgtablet

Johanna Vlieland-Vink: “Waar we ook erg blij mee zijn, is de speciale zorgtablet van Compaan die we via Groot Hoogwaak hebben aangeschaft. Het is een heel gebruiksvriendelijk apparaat waarmee je van alles kunt doen. Zo zit er een agenda, spelletjes en geheugentraining in. Ook biedt het de mogelijkheid om met iemand te beeldbellen, zodat je degene die je belt kunt zien. Heel handig in deze tijd”.

Rode alarmknop

Gijs Vlieland: “We maken ook gebruik van de alarmering van Groot Hoogwaak. Niet dat we het al eens nodig hebben gehad, maar het is een handig ruggensteuntje voor als er wél iets ernstigs aan de hand is. Het is apparaatje dat als een ketting om je nek of als een armband om je pols kunt dragen. Als er een noodgeval is, druk je op de rode knop, dan komt er meteen hulp”.

Zolang mogelijk zelfstandig

Johanna Vlieland-Vink: “Het personeel van Groot Hoogwaak is geweldig, zo lief, zo belangstellend. Ze bellen elke dag even via de tablet om te horen of alles goed gaat en of ze nog kunnen helpen met de persoonlijke verzorging. Hier wonen biedt ons zoveel voordelen. We willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. We helpen elkaar zoveel mogelijk, we zorgen voor elkaar. Maar we zitten op een plek waar hulp en zorg beschikbaar is, mocht het toch nodig zijn.”

Gebruikte foto is een stockfoto van Adobe