Even rust in je hoofd

Yolande (9) uit Noordwijk heeft een zus met autisme en dat vergt veel van het hele gezin. De ouders merken dat Yolande daar onder de lijden heeft en niet altijd de aandacht krijgt die ze verdient. Sinds 2019 neemt begeleidster Talante van Fleur de Dag dochter Yolande elke week een paar uurtjes mee om even los te komen van de familiesituatie. Dankzij deze ‘zorgpauze’ voor jonge mantelzorgers zit de jonge Noordwijkse een stuk beter in haar vel.

“Het is fijn dat ik af en toe me niet hoef aan te passen aan het gedrag van mijn zus. Even lekker rustig weg, geen gedoe aan mijn hoofd.”
Eindelijk iemand die echt luistert

Moeder Maria: “Onze oudste dochter heeft veel aandacht en begeleiding nodig en haar gedrag is soms onvoorspelbaar. Dat is heel zwaar, voor het hele gezin, ook voor onze dochter Yolande. Via een begeleidster op school kwamen we in contact met Welzijn Noordwijk. Eindelijk iemand die écht naar ons luisterde, erkende hoe zwaar het is om in zo’n gezinssituatie te moeten leven én die zich richtte op Yolande en niet alleen op onze oudste dochter. Voor Yolande werd ‘zorgpauze’ via Fleur de Dag voorgesteld. Een goede keuze, want we zien hoe Yolande daarvan geniet”.

Leuke dingen doen

Dochter Yolande: “Als ik met Talante op pad ga, ben ik echt even lekker rustig weg en heb ik geen gedoe aan mijn hoofd. We gaan naar het bos, een pluktuin, het strand, naar een museum of met de trein ergens naartoe. Ik mag zelf bepalen wat we gaan doen of Talante heeft iets leuks bedacht. Ze haalt me een keer in week na schooltijd op en dan gaan we leuke dingen doen. Talante is altijd heel lief voor me, we kunnen goed met elkaar opschieten. Ik geniet elke keer van onze uitstapjes en kom altijd blij weer thuis”.  

Goede match

Moeder Maria: “Het is een goede match, Talante en Yolande. Ook Talante verheugt zich elke keer op die paar uurtjes met Yolande. Ze is erg betrokken en een prettig mens. Yolande kan bij haar helemaal zichzelf zijn, dat vinden we belangrijk, want dat is in de thuissituatie lastiger. Haar oudere zus vraagt meer aandacht in ons gezin. We zijn blij met de ondersteuning vanuit Welzijn Noordwijk. Dat heeft ons gezin echt ontlast. Ze luisteren goed, ik voelde me gehoord en, ook heel handig en belangrijk: ze weten de weg”.

Rust in het hoofd

Dochter Yolande: “Ik voel me beter sinds ik met Talante op pad ga, ik ben vrolijker geworden. Ik ben altijd blij als we samen leuke dingen doen, het doet me goed. Het is fijn om even weg van huis te zijn. Het zijn maar een paar uurtjes per week, dat is jammer, het mag voor mij wel wat langer duren, zo leuk is het. Ik ben in mijn hoofd een beetje rustiger en sterker geworden. Natuurlijk ben ik nog wel eens verdrietig, maar ik kan wel iets beter met de situatie omgaan.”