De klik naar voldoening

Veertig lang werkte Arie Anne den Hertog (67) als ‘consulent inkomen’ bij de gemeentelijke sociale dienst. “Het contact met mensen vond ik erg leuk.” Nu hij met pensioen is, ziet de agenda van Arie Anne er compleet anders uit. “Ineens heb je geen collega’s en vergaderingen meer. Dat was in het begin best wel even wennen. Via mijn schoonzoon hoorde ik over Herberg Thuis. “Misschien is het wel wat voor jou.” Al na een paar dagen kon Arie Anne als Buddie wat betekenen.

“Als ik zie dat niet alleen hij heeft genoten van mijn bezoek, maar ook zijn vrouw heeft genoten van de tijd voor zichzelf, dan ga ik heel tevreden naar huis.”

Zelf heeft Arie Anne ook een periode samen voor zijn moeder gezorgd. “Dan besef je wel, als je dat iedere dag alleen zou moeten doen, hoe zwaar dat is; Laat staan als je iemand in huis hebt waar je non-stop voor zorgt. Dan heb je nooit een moment van rust.”
Iets voor mantelzorgers te betekenen, dat leek hem een mooie invulling. “Omdat ik weet hoe belangrijk het voor hen is om tijd voor zichzelf te hebben.”

Direct een klik

Bij Herberg Thuis kan het snel gaan, vertelt Arie Anne. “Na een introductie volgde ik de Buddie Academy, waarna ik een certificaat kreeg. Vervolgens konden mantelzorgers mij via de website van Herberg Thuis vinden. Kort daarop werd ik gevraagd voor een kennismakingsgesprek bij Janny en haar man thuis. Er was direct een klik. Dat was erg leuk. We spraken met elkaar af wanneer ik zou komen en hoe lang. Een paar dagen later startte ik al.”

De tijd goed besteed

Wat het Buddie zijn Arie Anne brengt? “Toch een stuk voldoening”, antwoordt hij na een korte pauze. “Ik wil graag dienstbaar zijn aan mensen. Nou, dat kan bij Herberg Thuis op een ongedwongen manier. Ik vind het zelf ook gewoon heel leuk om bij de zorgvrager te zijn. Hij vindt het prettig om gewoon samen thee te drinken en te spreken over dingen die in de politiek of de maatschappij spelen. Of we praten over vroeger, uit wat voor gezinnen we komen of wat we hebben meegemaakt. Dan vliegt de tijd voorbij, hoor.”
Zelf loopt hij tevreden de deur weer uit als hij ziet dat de zorgvrager én mantelzorger tevreden zijn. “Als ik zie dat niet alleen hij heeft genoten van mijn bezoek, maar ook zijn vrouw heeft genoten van de tijd voor zichzelf, dan ga ik heel tevreden naar huis. Volgende week weer!”

Vergeet jezelf niet

Arie Anne begrijpt dat het niet niks is; de zorg voor je geliefde uit handen geven aan een Buddie. “Jij doet het al zo lang; jij weet het beste hoe het moet. Maar je moet jezelf niet vergeten, anders houd je het niet vol. Ga gewoon eens dat kennismakingsgesprek aan. Dan merk je vanzelf dat Buddies dit werk vanuit hun hart doen. En dat Herberg Thuis niet zomaar iemand op je afstuurt. Ik hoop dat de ervaring dan vanzelf mag leren: Het is goed dat ik dit doe. En misschien had ik dit wel eerder veel moeten doen.”


Lees ook het verhaal van Theo en Janny - Lucht tussen de zorgen gekregen