Een Buddie ontzorgt

Door een psychose en een TIA verandert het leven van Theo en Janny voorgoed. Zij kan en wil hem geen moment meer uit het oog verliezen. Buddie Arie Anne van Herberg Thuis geeft Janny weer een stukje vrijheid. “Er gaat een wereld voor ons open.”

“Als mantelzorger komt er zó veel op je af. Dan is het heerlijk om de zorg af en toe even los te kunnen laten.”

Theo’s leven wordt door elkaar geschud na een paar verdrietige gebeurtenissen in zijn familie, vertelt Janny aan de keukentafel. In 2018 krijgt Theo een psychose en een kleine TIA. “Hij was in de war. Je kon hem wel vragen stellen, maar je kreeg geen antwoord. En hij had last van geheugenverlies. Toen Theo werd opgenomen, bezocht ik hem twee keer per dag. Men verklaarde me voor gek, maar als hij onrustig werd, was ik de enige die hem kon helpen ontspannen.”

Even ademhalen

Bij de dagbesteding van Herberg Welgelegen heeft Theo het naar zijn zin. Toch zoekt Janny nog iets aanvullends. “Theo kan écht niet alleen zijn. Dat betekent dat ik maximaal een paar uurtjes mijn handen vrij heb, op de dagen dat Theo naar de Herberg gaat. Als mantelzorger komt er zó veel op je af. Dan is het heerlijk om de zorg af en toe even los te kunnen laten. Om gewoon iets voor jezelf te doen. Dan kan ik even ademhalen.”
Als Janny hoort over de Buddies van Herberg Thuis is ze daarom direct enthousiast. “Er gaat een wereld voor mij én voor Theo open. Normaal gesproken ben ik de verzorgende. Wanneer er onze Buddie binnenkomt, is Theo ineens de verzorgende. Dan wordt hij heel gastvrij en zet hij koffie. Dat is zó leuk om te zien. Theo vindt het fijn als Arie Anne komt. Er is echt een klik. Dan heeft hij ook weer eens andere gesprekken en ik weet dat hij in goede handen is, dus ga ik met een gerust hart de deur uit.”

Stop zeggen

“Mijn hele leven zorg ik al voor anderen. Dankzij de cursus ‘Positief leven’ leerde ik om ook eens aan mezelf te denken. Om ‘stop’ te zeggen en om hulp te vragen het te veel wordt. ”De hulp van een Buddie is nog altijd welkom. “Zodat ik heerlijk even kan wandelen. Daar geniet ik zo ontzettend van! Of gewoon even relaxed mijn boodschappen kan doen. Ook wil ik nog graag een computercursus doen. Want ook dat werk komt nu op mijn schouders terecht. Het is echt een win-winsituatie.”


Lees ook de ervaring van Buddie Arie Anne - De klik naar voldoening